HEMATOLOJİ

Kanda oluşan, kanser olmayan, iyi huylu ve kötü huylu olarak ikiye ayrılan hastalıklardır. Trombotik trombositoenik purpura, immün trombositopenik purpura gibi hastalıklar iyi huylu hastalıklar olarak geçerken, lösemi hastalıkları kötü huylu hastalıklar olarak geçmektedir.

Kanımız, vücudumuzdaki iletişimden tutunda vücuda giren yabancı maddelerin ya da organizmaların temizlenmesine varana kadar bir çok önemli görev yüklenmektedir. Kanımızın bileşenleri kırmızı kan hücreleri yani alyuvarlar, beyaz kan hücreleri yani akyuvarlar ve trombosit denilen kan pulcuklarıdır. Alyuvar oksijen ve karbondioksit transferinden sorumluyken, akyuvarlar yabancı organizmalara karşı vücudu savunur. Trombositler ise yaralanma gibi durumlarda pıhtılaşmayı sağlayarak bizi hayatta tutar. Hematolojinin ilgilendiği bazı rahatsızlıklar şunlardır :

Anemi, trombositopeni ve lökopeni gibi hastalıklara neden olan kan hücrelerinin ya da hemoglobin üretimindeki bozulmalar.
Hemolitik anemi ve immün trombositopenik purpura (iTP) gibi hastalıklara yol açan kan hücrelerinin yıkımının hızlanması.
Orak hücreli anemi gibi hastalıklara sebep olan kan hücrelerindeki işlev bozuklukları.
Von Willebrand hastalığı ve hemofililer gibi pıhtılaşma bozuklukları.
Akciğer tromboembolisi, tromboz ve tromboflebit gibi kanın dolaşım sistemi içinde pıhtılaşması.
Lösemi, lenfoma ve myeloma gibi kan üretiminden sorumlu kemik iliği hücrelerinin ve lenf bezi hücrelerinin kanserleşmesi.