ROMATOLOJİ

Eklem, kas, kemik gibi vücudun hareket yapılarını etkileyen, bazı durumlarda da çeşitli organlarda tutabilen, ağrılı / ağrısız romatizmal hastalıkların incelendiği alandır.

Romatoid artrid, psöriatik artrit, ankilozan spondilit, gut hastalığı, vaskülitler, sakoidoz ve akdeniz ateşi gibi hastalıklar, eklem tutulumu yapan iltihaplı romatizlarından bazılarıdır.

Romatoid Artrit : İltihaplı romatizmalar arasında en sık görülen, genellikle vücudun el, bilek, parmak, dirsek, diz ve omuz gibi eklemleri tutmaktadır. Bir kronik rahatsızlık olan romatoid artritte kan iltihap değerleri yüksek olmaktadır. Tedavi edilmezse eklemlerde şekil bozukluklarına ve sakatlığa yol açmaktadır.

Psöriatik Artrit : Sedef hastalığının sebep olduğu bir iltihaplı romatizma olup, sedefli hastaların yaklaşık %20-40'ında psöriatik artrit görülmektedir. Tüm oynar eklemlerde ve omurgada tutulum göstermektedir. Tedavi edilmezse eklemlerde kalıcı hasarlara neden olmaktadır.

Ankilozan Spondilit : Omurgadaki eklemler ve leğen kemeğini tutan, kronik bir bel ağrısı, tutukluluğudur. Kas spazmı ve bel fıtığı ile karıştırılabilmektedir. Bel tutulumu dışında sedef, iltihaplı bağırsak hastalığı, ayak bileği ve diz gibi eklemlerde tutukluk gibi problemlere neden olabilir.